Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Temel 39 üründen 28’inin fiyatı arttı: En çok hangi ürün zamlandı?

Sebze meyve fiyatlarında dikkat çeken hareketlilik. Market raflarında yaşanan son değişimler, üreticiyle tüketici arasındaki uçurumu bir kez daha gözler önüne serdi.

Sebze meyve fiyatlarında dikkat çeken hareketlilik. Market raflarında yaşanan son

TZOB verilerine göre, market fiyatlarındaki aylık değişime bakıldığında, 39 temel üründen 28’inin fiyatı artarken, 11’inde düşüş yaşandı. Nisan ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 256 ile havuçta görüldü; markette fiyatı en çok artan ürün ise yüzde 43 ile karnabahar oldu.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayına ilişkin üretici ile market fiyatları arasındaki değişimi değerlendirdi. Açıklanan verilere göre, üreticiden çıkan ürünle tüketiciye ulaşan ürün arasındaki fiyat farkı en çok havuçta yaşandı. Üreticide 14 liraya satılan havuç, markette 50 liraya kadar yükselerek yüzde 256 oranında fiyat farkı oluşturdu.

BAZI ÜRÜNLER 3 KATINDAN FAZLA FİYATA SATILDI

Bayraktar, fiyat farkının yalnızca havuçla sınırlı kalmadığını belirterek, “Havuçtaki yüzde 256’lık farkı, yüzde 230 ile marul, yüzde 222 ile kuru soğan, yüzde 219 ile kuru fasulye ve yüzde 216 ile nohut izledi. Bu ürünler, üretici fiyatının yaklaşık üç katı fazlasına tüketiciye ulaştı” dedi. Açıklamaya göre; üreticide 12,5 TL olan marul markette 41 TL’ye, 33 TL olan kuru fasulye 106 TL’ye, 32 TL olan nohut ise 100 TL’ye satıldı.

FİYATI EN FAZLA ARTAN ÜRÜN: KARNABAHAR

Market fiyatlarındaki aylık değişime bakıldığında, 39 temel üründen 28’inin fiyatı artarken, 11’inde düşüş yaşandı. Nisan ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 43’lük oranla karnabahar oldu. Karnabaharı yüzde 28 ile havuç, yüzde 22 ile maydanoz, yüzde 20 ile limon ve yüzde 17 ile marul izledi.

EN FAZLA DÜŞEN SALATALIK VE PATLICAN

Fiyat düşüşü yaşayan ürünlerin başında ise salatalık geldi. Marketlerde salatalık fiyatı yüzde 36 gerilerken, onu yüzde 30 ile patlıcan, yüzde 28 ile domates, yüzde 22 ile sivri biber ve yüzde 12 ile kabak takip etti.

ÜRETİCİDE FİYATLAR DAHA İSTİKRARSIZ

Bayraktar, üretici fiyatlarındaki değişime de dikkat çekerek, “Nisan ayında üreticide 31 ürün incelendi. Bunlardan 8’inde fiyat artışı, 17’sinde fiyat düşüşü görüldü. 6 üründe ise fiyatlar sabit kaldı” dedi. Üreticide en fazla fiyat artışı kuru kayısıda yaşanırken, en büyük düşüş yine salatalıkta gözlendi.

Girdi maliyetlerindeki artışın üretici fiyatlarını yeterince yansıtamamasının, pazarlama ve aracılık zincirindeki sorunların, üretici-tüketici fiyat farkını artırdığına dikkat çeken Bayraktar, yapısal çözümler çağrısını yineledi.