Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bandirmacom İnstagram

Taksilerde kartla ödeme yapanlara yüksek komisyon şoku

Taksilerde kullanılan özel POS cihazlarında komisyon oranları yüzde 10’u aşarken, aracı kurumlar ve vergiler nedeniyle oluşan ek maliyetin doğrudan vatandaşa yansıtıldığı ortaya çıktı. Uzmanlar, sistemin şeffaf ve denetlenebilir hale getirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Taksilerde kullanılan özel POS cihazlarında komisyon oranları yüzde 10'u aşarken,

Taksilerde kredi kartı ile yapılan ödemelerde kullanılan özel POS cihazlarında uygulanan yüksek komisyon oranları, vatandaşlara ek maliyet olarak yansıyor. Edinilen bilgilere göre, perakende sektöründe ortalama yüzde 4-5 seviyelerinde olan POS komisyonları, taksilerde yüzde 10’un üzerine çıktı. Bu yüksek oranların temelinde bankaların dışında ödeme sistemleri sunan aracı fintech şirketlerinin uyguladığı ek kesintiler ve hizmet bedelleri bulunuyor.

Uzmanlara göre, kullanılan bu sistemde POS donanımı, yazılımı ve ödeme altyapısı sağlayan aracı kurumların hizmet bedellerine KDV ve BSMV gibi vergiler de eklendiğinde, oluşan toplam kesinti doğrudan vatandaşa fatura ediliyor. Taksilerde kullanılan bu özel POS sistemleri, ödemeyi doğrudan sürücüye değil, aracı kurumların hesaplarına yönlendiriyor. Daha sonra vergiler, komisyonlar ve işlem ücretleri düşüldükten sonra kalan tutar sürücülere aktarılıyor.

Mevcut uygulamanın, vergi mevzuatına aykırı olduğu ve vergi yükümlülüğünün hizmet sağlayıcı yerine dolaylı olarak vatandaşa yüklendiği belirtiliyor. Bu durumun hem yasal risk oluşturduğu hem de kayıt dışılığı artırdığı ifade ediliyor.

Tüm bu işlemlerin büyük kısmı denetim dışında kalırken, Türkiye genelinde günde yaklaşık 3 milyon taksi yolculuğunun yaklaşık üçte birinin kartla yapıldığı, yani günlük yaklaşık 900 bin kartlı ödeme gerçekleştiği tahmin ediliyor. Her bir işlemden ortalama yüzde 10 oranında kesinti yapıldığında, günlük 2,5 ila 3 milyon TL arasında ek maliyet oluştuğu, bunun da aylık 75 ila 90 milyon TL’ye, yıllık bazda ise bir milyar lirayı aşan bir büyüklüğe ulaştığı ifade ediliyor.

Uzmanlar, tüketici haklarının korunması için kredi kartı ile yapılan ödemelerdeki gizli hizmet bedelleri, yüksek komisyonlar ve fiş verilmemesi gibi uygulamaların önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekerek, sistemin şeffaf ve denetlenebilir hale getirilmesi çağrısında bulundu.

Reklamı Geç

Bandirmacom İnstagram