Türkiye’de elektrikli otomobil satışları günden güne artıyor. Nitekim kısa süreçte de bu artış devam edecek gibi görünüyor.
Çünkü elektrikli otomobil için sağlanan teşvikler, kullanıcıları bu araçlara yöneltiyor. Lakin son yapılan düzenlemeler, elektrikli otomobil sahiplerini ciddi anlamda üzebilir.
Elektrikli otomobilleri dışarıdan şarj etme ile ev elektriğinden şarj etmek arasında ciddi farklar bulunuyor.
Dışarıda hızlı DC şarj fiyatları ortalama olarak 9 – 10 TL seviyelerinde. Ev elektriğinde ise güncel KWH fiyatı 3 TL dolaylarında.
Elektrikli otomobil sahipleri araçlarını evlerinde şarj ettiklerinde 3 kat daha az ödeme yapmış oluyordu.
Yeni düzenleme ile mesken elektriği 5000 kwh’nın üzerine çıkanlar ardık devlet desteğinden mahrum bırakılacak. Hali hazırda ev elektriğinin yüzde 60’ı devlet tarafından karşılanıyor. Peki bu ne demek?
Ödenilen 40 TL’lik fatura, aslında 100 TL’lik kullanıma eşit.
Fakat 60 TL’lik kısmını devlet sübvanse ettiği için biz yalnızca 40 TL’sini ödüyoruz. En azından şimdiye kadar böyleydi.
Yeni düzenleme ile Şubat ayından itibaren elektrik faturalarındaki devlet sübvansesi 2024 yılında 5000 kwh’ı aşanlar için kaldırıldı. Yani 2024’te bir elektrikli aracınız varsa ve bu aracı evinizden şarj ettiyseniz muhtemelen siz de bu sübvanse miktarının dışında kaldınız demektir.
Eğer 2024’ü bir şekilde atlattıysanız, bu yıl aracınızı evinizden şarj ettiğinizde bu miktarı aşmanız işten bile olmayacaktır. Peki sübvanse olmadan fatura ne zaman gelecek?
Elektrik her ay piyasa ortalamasına göre yeniden hesaplanıyor. Dolayısıyla sabit bir ücret söz konusu olmayacak.
Fakat basit bir tabirle, normalde gelen faturanızın 2.5 katı daha fazlasını ödemeye hazır olmanızı tavsiye edebiliriz.