HAVELSAN, son olarak yeni bir İHA’yı daha güvenlik güçlerinin kullanımına sundu.
Şirketin açıklamasına göre, “BAHA” İHA’sının ardından, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) liderliğinde ve belirlediği ihtiyaçlar doğrultusunda “BULUT” İHA’sı geliştirilerek keşif ve gözetleme amacıyla kullanılmaya başlandı. HAVELSAN Robotik Otonom Sistemler Merkezi’nde geliştirilmekte olan İHA, testleri ve gereksinimleri başarıyla geçtikten sonra Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü envanterine alındı.
Kesintisiz 6 Saat Uçabiliyor
BULUT, içten yanmalı motoru sayesinde kesintisiz 6 saat havada kalabiliyor ve GNSS’den bağımsız olarak keşif ve gözetleme yapabiliyor. Düşük yağmur ve kar yağışı koşullarında dahi görev yapabilen İHA, sahip olduğu sensör ve yazılım ile her türlü operasyonel koşulda görev yapabiliyor. Güvenlik güçleri tarafından aktif olarak kullanılan BULUT, 5 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip ve 80 kilometreye kadar veri paylaşabiliyor.
Dikey iniş kalkışı yapabilen ve elektrikli motorla hareket eden BULUT, keşif ve gözetleme görevlerini ise içten yanmalı benzinli motoruyla gerçekleştiriyor.
Birçok Alanda Kullanılabilecek
BULUT, hareketli nesne algılama ve kaçınma, çarpışma önleme, “anti jamming” gibi operasyonel özelliklere sahip. İHA, sınır ve sahil devriyesi, kaçakçılık ve terörle mücadele, narkotik tespiti, termal ölçümleme, orman yangınlarıyla mücadele, afet sonrası arama-kurtarma, çevre kirliliği tespiti, tarım faaliyetleri, petrol ve doğal gaz boru hattı güvenliği, enerji hatları kontrolü gibi bir dizi alanda kullanılabiliyor. Ayrıca, tam otonom uçuş yapabilen ve pistten bağımsız kalkış-iniş gerçekleştirebilen İHA, çeşitli entegre kamera sistemleri ile yer kontrol istasyonlarından diğer istasyonlara görev devri yapabilen “handover” özelliğiyle güvenlik güçlerinin önemli ihtiyaçlarına cevap veriyor.
Sahada Operasyonel Üstünlük Sağlıyor
HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, BULUT’un SSB’nin beklentilerine uygun şekilde sahada operasyonel üstünlük sağlayacak bir sistem olarak geliştirildiğini belirtti. Nacar, “BULUT’un kısa sürede envantere girip aktif olarak kullanılmaya başlanmasının en önemli nedeni, ekibimizin bu beklentilere hızlı şekilde yanıt verebilmesiydi” dedi.
HAVELSAN Simülasyon, Otonom ve Platform Yönetimi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Muhittin Solmaz, BULUT’un geliştirilmesinde BAHA’daki deneyimlerini kullandıklarını ifade ederken, İHA’nın kendi alanında dinamikleri değiştireceğini vurguladı. HAVELSAN Ürün Geliştirme Direktörü Veysel Ataoğlu ise BULUT’un operasyon bölgelerindeki geri bildirimlerle sürekli iyileştirildiğini ve farklı versiyonları üzerinde çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.