2020-2024 yıllarını kapsayan analiz çalışmasında, sanal POS kullanarak gelir elde eden mükelleflerin vergi kayıtları mercek altına alındı. Ödeme ve elektronik para kuruluşlarından alınan verilerle yapılan çapraz kontroller sonucunda, 4 bin 95 kişinin gelir ya da kurumlar vergisi yönünden ya hiç mükellefiyeti olmadığı ya da beyanname vermediği belirlendi.
GİB’in tespitlerine göre, birçok mükellefin gelirlerini gizlediği, özellikle tekstil, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon aksesuarları ve yazılım sektörlerinde yoğun usulsüzlük yaşandığı saptandı. İncelemelerde, vergi kaydı bulunmayan bir kişinin yalnızca 2024 yılı içinde sanal POS ile 2 bin 284 işlem gerçekleştirdiği ve 67 milyon lira gelir elde ettiği belirlendi. Söz konusu kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.
Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi kayıplarını önlemek amacıyla “gönüllü uyum ve izaha davet” sürecini devreye aldı. Beyan eksikliği veya kayıt dışı kazanç elde ettiği tespit edilen kişiler, cezai işlem uygulanmadan önce bilgilendirilerek gelirlerini düzeltmeye davet ediliyor. Uyum sağlamayanlar hakkında ise vergi incelemesi ve cezai işlem başlatılacağı bildirildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sadece sahada değil, teknolojiyi etkin kullanarak da kayıt dışı ekonomiyle mücadele ediyoruz. Sanal POS ve dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde eden herkes vergisini ödemekle yükümlüdür. Uyum sağlamayanlar için ceza mekanizmaları devreye alınacaktır,” dedi.
Gelir İdaresi Başkanlığı, ilk etapta e-ticaret gelirlerini gizlediği belirlenen 561 mükellef hakkında gönüllü uyum sürecini başlattı. Denetimlerin önümüzdeki dönemde artarak devam edeceği belirtildi.