Kripto varlık platformlarına yönelik denetimlerde yeni dönem başladı; SPK, rezerv kanıtı süreçlerine dair esasları duyurdu. Artık cüzdan adreslerinden nakit bakiyelere kadar tüm detaylar zorunlu raporlarda yer alacak.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık platformlarının uyması gereken rezerv kanıtı denetim süreçlerine ilişkin yeni ilke ve esasları açıkladı. Artık denetim raporlarında; kripto varlık listeleri, cüzdan adresleri ve nakit bakiyeler gibi detaylar zorunlu olacak.
SPK’nın haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, kripto varlık hizmet sağlayıcıları, faaliyet izni başvurularından önce rezerv kanıtı denetimlerini tamamlamakla yükümlü olacak. Bu süreç için bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşlarıyla her üç aylık dönemin ilk ayında sözleşme imzalanacak. İstenirse sözleşmeler, yılın tamamındaki denetimleri kapsayacak şekilde de hazırlanabilecek.
Denetimlerde süre sınırı getirildi: Bir platform, aynı firmadan en fazla 12 dönem denetim hizmeti alabilecek. Ayrıca, bir sorumlu başdenetçi aynı platformda en fazla dört dönem rapor hazırlayabilecek.
DENETİM RAPORLARINDA NELER YER ALACAK?
Denetim sırasında platformların bilgi sistemleri denetçilerine sunması gereken bilgiler netleştirildi. Bu bilgiler arasında; müşterilere ait kripto varlıkların güncel değeri, hangi ağlarda tutuldukları, saklama yöntemleri, erişim kontrolleri, cüzdanların adresleri, platforma ait kripto ve nakit varlıkların büyüklükleri, çalışılan saklama kuruluşlarının listesi ve banka hesap bilgileri bulunacak. Platformların likit rezervlerindeki varlıkların tamamı denetlenecek ve raporda özel bir başlık altında açıklanacak.
Denetimlerde kripto varlıkların yüzde 100’ünün varlığı teyit edilecek. Rastgele belirlenen iki denetim tarihi, işlem gününden bir gün öncesine kadar platforma bildirilmeyecek. Denetçi, bildirilen cüzdan adreslerinin gerçekten platforma ait olup olmadığını da kontrol edecek ve kullanılan yöntemleri rapora yazacak.
RAPOR TESLİM SÜRELERİ BELİRLENDİ
Denetim raporu, başdenetçinin imzasıyla kesinleşecek ve denetim dönemi bitiminden sonraki 10 iş günü içinde platform yönetim kuruluna sunulacak. Yönetim kurulu, raporu 15 iş günü içinde SPK’ye iletecek. Raporda; denetimin amacı, kapsamı, kullanılan araçlar, tarihleri, görevli denetçilerin isimleri ve denetimin kaçıncı kez yapıldığı gibi bilgiler de bulunacak.
SPK, raporların sadece platform yönetim kurulu ve SPK ile paylaşılabileceğini; raporların başka taraflarla paylaşılmasının yasak olduğunu da vurguladı.