Gıda fiyatlarındaki artışın nedenlerini merak eden vatandaşlar için yanıt, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son verilerle geldi. TÜİK, Haziran 2025’e ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi’ni (Tarım-ÜFE) yayımladı. Veriler, tarladan rafa uzanan süreçteki fiyat artışlarının ana kaynağını gözler önüne serdi.
TARIMDA ÜRETİCİ ENFLASYONU YILLIK YÜZDE 50’Yİ AŞTI
TÜİK verilerine göre, tarım ürünleri üretici fiyatları Haziran ayında bir önceki aya göre %18,82 gibi çok yüksek bir oranda artarken, yıllık artış ise %50,31 olarak gerçekleşti.

ZAM ŞAMPİYONU MEYVELER OLDU
Hem aylık hem de yıllık bazda yaşanan rekor artışların arkasındaki ana etken, “çok yıllık bitkisel ürünler” yani meyveler oldu.
- Aylık rekor artış: Çok yıllık bitkisel ürünler grubunda fiyatlar sadece bir ayda %51,08 arttı. Bu grubun alt kalemi olan “yumuşak ve sert çekirdekli meyveler” ise %47,92’lik artışla aylık bazda zam şampiyonu oldu.
- Yıllık rekor artış: Yıllık bazda ise tablo daha da çarpıcı. Çok yıllık bitkisel ürünlerdeki yıllık fiyat artışı %137,68’e ulaşırken , “yumuşak ve sert çekirdekli meyveler” alt grubundaki yıllık artış %202,59 gibi inanılmaz bir seviyeye ulaştı.
HAYVANSAL ÜRÜNLERDE AYLIK BAZDA DÜŞÜŞ VAR
Meyve fiyatları fırlarken, hayvancılık sektöründe ise tam tersi bir tablo vardı. “Canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler” kategorisinde aylık bazda %0,19’luk bir düşüş yaşandı.
Bu veriler, önümüzdeki dönemde market ve pazar tezgahlarında özellikle meyve fiyatlarının yüksek seyrini sürdüreceğinin en net göstergesi olarak yorumlandı.