İkinci el araç piyasasında fiyatları içeren yeni analiz yayınlandı. Buna göre ağustos ayında reel fiyatlarda düşüş devam etti. Araştırmada ağustos ayında fiyatların yıllık bazda yüzde 4.2 oranında gerilediği belirtildi. Böylelikle piyasada fiyat anlamında 14 aydır kesintisiz düşüş sürdü.
Araştırmada ilan sayısının yüzde 1 düştüğü gözlenirken satılan araç sayısı ise yüzde 3 oranında arttı. İlanlarda araçların satılma süresi ise 23 güne indi. Peki ikinci elde fiyatı en hızlı düşen modeller hangileri, piyasada hangi araçlar daha hızlı satılıyor?
FİYATLARDA YILLIK DÜŞÜŞ DİKKAT ÇEKTİ!
Özellikle sıfır otoda yaz ayları itibarıyla kampanyalar hızlanmış, eylül ayında bayiler liste fiyatlarında bir miktar artışa gitmişti. Yıl sonu sıfır otoda kampanyalarda patlama olur mu?
Konuyla ilgili tüm merak edilenleri açıklayan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: “İkinci el otomobil piyasasında yaşanan negatif trend yaklaşık bir yıldan uzun bir süredir devam ediyor. Etiket fiyatlarında aydan aya %1 ile 2 arasında minimal düşüşlerin kayda geçtiğini görüyoruz. Bu bağlamda minimal düşüşleri sabit kabul etmek mümkün. Ancak enflasyon ve döviz kuru oranları ile değerlendirildiğinde, bir yıllık düşüş yaklaşık %35 civarında. Bu veriler doğrultusunda otomobil ortalama fiyatında da bir aylık bazda yaklaşık %5 düşüş verilere yansıyor.
‘LİMİTLİ HAREKETLİLİK SÖZ KONUSU’
Son günlerde ikinci el piyasasında limitli bir hareketlilik söz konusu. Ortalama satış hızı 25 gün seviyesine inmiş durumda. Ancak dönemsel hareketlilikler gözlemlense de genel tablonun arzu edilen seviyenin oldukça altında olduğunu söylemek mümkün. Bu noktada yüksek faiz ve krediye erişimde yaşanan zorluklar sebebiyle yaşanan düşük talep ortamı fiyatları baskılayan argümanların başında geliyor.
EN HIZLI DÜŞÜŞ OLAN MODELLER BELLİ OLDU!
Özellikle 5 yaş ve üzeri araçlarda düşüş etkisinin daha çok hissedildiğini görüyoruz. Zira yeni model yılına sahip ikinci el otomobiller sıfır fiyatlarından daha fazla etkilendiğinden, sıfırda yaşanan fiyat artışları yeni otomobillerin fiyatlarının bir miktar artmasına ya da sabit kalmasına vesile oluyor. Segment olarak değerlendirmek gerekirse her segment otomobilin fiyat trendlerinden paralel oranlarda etkilendiğini söyleyebiliriz.
HANGİ ARAÇLAR HIZLI SATILIYOR?
Sıfır otomobilde olduğu gibi ikinci elde de C Segment aile otomobilleri en çok satılan araçlar arasında. Fiat Egea ve Renault Megane listede ilk üçe giriyor. B Segment Hatchback araçlar da yine en çok tercih edilen araçlar arasında. Son yıllarda ise Çin menşeli modeller oldukça rağbet görüyor. Chery markasına ait modellerin en çok satılan araçlar listesinde ilk 5 içerisinde olduğunu söyleyebiliriz.
İLAN SAYISI AZALDI, SATILIK ARAÇ SAYISI ARTTI
Son günlerde sıfır otomobil fiyatlarının da bir miktar artışıyla talepte sınırlı oranda ikinci ele kayma söz konusu. Girilen ilan sayısında %1 azalma kayda geçerken, satılan araç sayısında yaklaşık %3 artış yaşandı. Yine bu verilere paralel olarak ortalama satış hızı da 30 günlerden 23 gün seviyesine inmiş durumda. Dönemsel artışlar kayda geçse de mevcut veriler arzu ettiğimiz seviyenin oldukça altında. Önümüzdeki süreçte, hareketliliğin bir miktar daha artacağı, ancak 2025 yılı ilk çeyreği itibarıyla arzu edilen seviyenin yakalanacağı kanaatindeyiz.
YIL SONU SIFIR OTODA KAMPANYALAR PATLAMA YAPAR MI?
Sıfır otomobil kampanyaları yaklaşık 1 yıldır aralıksız devam ediyor. Markalar piyasada yaşanan daralma etkisiyle döviz ve maliyetlerde artış olmasına rağmen fiyat artışlarını yansıtmama ya da sübvanse etme noktasında gayret göstermeye devam ediyor.
Bu vesile ile her yıl düzenlenen yıl sonu kampanyaları yılın son çeyreğinde tüketicilere sunulacaktır. Ancak kampanyalar aralıksız devam etse de artan döviz kuru ve yükselen maliyetler doğrultusunda bugünkü fiyatların, yılbaşına göre daha avantajlı bir konumda olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki dönemdekampanyalar devam etse dahi, döviz kurunda artış yaşandığı taktirde etiket fiyatları değişeceğinden, bugünün rakamları daha avantajlı konumda kalacaktır.
Öte yandan mevcut maliyetler markaların fiyat düşürme kabiliyetini azaltmış durumda. Dolayısıyla kampanyaların içeriği fiyat indiriminden ziyade, rakamları sabit tutma ya da finansman kampanyaları ile destekleme şeklinde olacağı kanaatindeyiz.”