Tüketici odaklı çalışmalarıyla bilinen Tüketici Raporları, 2024 yılında ABD’de gıda zehirlenmelerine en fazla neden olan sekiz gıdayı açıkladı. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve Tarım Bakanlığı verilerine dayandırılan raporda, günlük hayatta sık tüketilen birçok gıdanın yüksek risk taşıdığı belirlendi.
Raporda en çok dikkat çeken ürün, işlenmiş şarküteri etleri oldu. Listeriya bakterisi nedeniyle 165 kişinin hastalandığı, 87 kişinin ise hastanelik olduğu bildirildi. 19 eyalette yaşanan salgında 10 kişinin hayatını kaybettiği ifade edilirken, ilgili markanın soğuk kesim ürünlerini piyasadan çektiği belirtildi.
Salatalık da listenin üst sıralarında yer aldı. Salmonella bakterisi kaynaklı olarak 664 vaka tespit edildi, 173 kişi hastaneye kaldırıldı. Salgınların marketlerde satılan bütün salatalıklar ve hazır salatalardan kaynaklandığı ifade edildi.
Çiğ süt ve çiğ sütten üretilen peynirler nedeniyle 182 kişi E. coli ve salmonella enfeksiyonuna yakalandı, 29 kişi hastaneye kaldırıldı. Yumurta da riskli ürünler arasında yer aldı. Salmonella nedeniyle 93 vaka görülürken, 34 kişinin hastaneye kaldırıldığı açıklandı.
Soğanda da E. coli bakterisi tespit edildi. 104 kişinin hastalanmasına ve bir kişinin ölümüne yol açan bakterinin kaynağının büyük bir fast food zincirine ait sarı soğanlar olduğu belirtildi. Uzmanlar, özellikle dış kabukların atılması gerektiğine dikkat çekti.
Yeşil yapraklı sebzelerde de benzer risklerin bulunduğu bildirildi. E. coli enfeksiyonuna bağlı olarak 117 kişinin hastalandığı, 36 kişinin hastaneye kaldırıldığı ve bir kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Çiğ havuç ve organik fesleğen tüketiminde de benzer vakalar yaşandığı kaydedildi.
Pişmiş et ve kümes hayvanlarında ise listeriya bakterisi tespit edilmesine rağmen, herhangi bir hastane başvurusu bildirilmedi. Uzmanlar, dondurulmuş ürünlerin tüketilmeden önce mutlaka ısıtılması gerektiğini vurguladı.
Tüketici Raporları, gıda güvenliği açısından vatandaşların özellikle çiğ ürün tüketimine karşı dikkatli olması gerektiğini, tüm sebze ve meyvelerin iyice yıkanarak hazırlanması ve mümkünse pişirilerek tüketilmesi gerektiğini belirtti.