Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uzman Doktor Özsoy’dan KKKA Uyarısı

Havaların ısınmasıyla birlikte görülmeye başlanan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı vatandaşlara uyarılarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, kenelere karşı alınması gereken önlemler ile hastalıktan korunma yollarını anlattı.

Havaların ısınmasıyla birlikte görülmeye başlanan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına

Nev Sağlık Grubu bünyesinde görev yapan Dr. Özsoy, tarla, bağ, bahçe ve orman gibi kene riski taşıyan alanlara gidilirken vücudu örten açık renkli giysiler giyilmesi gerektiğini vurguladı. Kenelerin elbise üzerinde daha kolay fark edilebilmesi açısından açık renk tercihi yapılmasının önemli olduğunu belirtti.

Kene yönünden riskli alanlardan dönüşte vücut kontrolü yapılması gerektiğini söyleyen Özsoy, “Kulak arkası, koltuk altı, diz arkası ve kasık gibi bölgelerde kene kontrolü yapılmalı, kene tespit edilirse çıplak elle temas edilmeden, en yakın yerinden uygun bir malzeme ile çıkarılmalıdır. Kişi kendisi çıkaramıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” dedi.

Hayvan Temasına Dikkat

Hayvanların hastalığı belirtisiz taşıyabileceğini ifade eden Özsoy, “Sağlıklı görünen hayvanlar da hastalığı bulaştırabilir. Bu nedenle hayvanların kanları, vücut sıvıları veya dokularına çıplak elle temas edilmemeli, eldiven gibi koruyucu önlemler alınmalıdır. Hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla temas edenler de eldiven, önlük ve maske kullanmalıdır” diye konuştu.

Keneler Kesinlikle Patlatılmamalı

Kenelerin kesinlikle çıplak elle öldürülmemesi gerektiğini vurgulayan Özsoy, “Sigara basmak, kolonya veya benzeri maddeler dökmek kenelerin kasılmasına ve taşıdığı mikrobu kişiye aktarmasına sebep olabilir. Bu uygulamalardan kaçınılmalıdır” dedi.

Çamaşır Suyu ile Temizlik Önerisi

Çevresel hijyen konusunda da bilgilendirmede bulunan Özsoy, “Sodyum hipoklorit içeren çamaşır suyu KKKA virüsüne karşı oldukça etkilidir. 1/10 oranındaki solüsyonlar kan ve vücut sıvılarıyla kontamine olmuş yüzeylerin temizliğinde kullanılabilir. Solüsyon hazırlandıktan sonra 24 saat içinde tüketilmeli, kullanıldığı ortam ise iyi havalandırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Hastalığın belirtileri arasında ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı ve ishal bulunduğunu belirten Özsoy, bu tür şikayetlerin görülmesi halinde vakit kaybedilmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini kaydetti.