Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uzmanlardan bahar alerjileriyle mücadelede beslenme uyarısı

Bahar aylarında artan polen yoğunluğu ve çevresel faktörler nedeniyle alerjik rahatsızlıklar birçok kişiyi etkilerken, uzmanlar doğru beslenme ile alerji semptomlarının hafifletilebileceğini belirtiyor. Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, bahar alerjilerine karşı bağışıklık sistemini güçlendiren beslenme alışkanlıklarının önemine dikkat çekti.

Bahar aylarında artan polen yoğunluğu ve çevresel faktörler nedeniyle alerjik

Baharın gelmesiyle birlikte pek çok kişide göz yaşarması, burun akıntısı ve hapşırık gibi alerjik reaksiyonlar görüldüğünü belirten Küçük, alerjik rinit (saman nezlesi) vakalarının dünya genelinde artış gösterdiğini vurguladı. Küçük, beslenmenin bağışıklık sistemi üzerinde doğrudan etkili olduğunu belirterek, bağırsak sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Küçük, “Bağışıklık sistemimizin yüzde 70’ten fazlası bağırsaklarımızda bulunur. Dolayısıyla bağırsak florasını koruyan besinler, alerjik tepkilerin de dengelenmesini sağlar” dedi.

Şeker ve işlenmiş gıdalar semptomları artırabilir

Yüksek şeker ve rafine karbonhidrat tüketiminin vücutta inflamasyonu artırarak alerjik tepkileri şiddetlendirdiğine dikkat çeken Küçük, doymuş yağlar ve işlenmiş etlerin de benzer şekilde inflamatuvar süreci tetiklediğini kaydetti. Haftada dört kezden fazla işlenmiş et tüketen bireylerde alerjik astım riskinin yüzde 40 arttığı ifade edildi.

Bazı taze meyve ve sebzeler risk oluşturabilir

Bazı taze meyve ve sebzelerde bulunan proteinlerin polenle benzerlik göstermesi nedeniyle ağızda kaşıntı ve şişlik gibi semptomlara yol açabildiğini belirten Küçük, bu durumun “Oral Alerji Sendromu” olarak tanımlandığını söyledi. Bahar alerjisi olan bireylerin yaklaşık yüzde 30’unda bu tür çapraz reaksiyonların görüldüğü aktarıldı.

Destekleyici besin önerileri

Küçük, omega-3 yağ asitleri, probiyotikler ve C vitamini bakımından zengin besinlerin düzenli tüketiminin bağışıklık sistemine olumlu katkı sağladığını ifade etti. Somon, ceviz ve keten tohumu gibi besinlerin inflamasyonu azalttığı, yoğurt ve kefir gibi probiyotik kaynakların ise bağırsak mikrobiyotasını desteklediği kaydedildi.

C vitamini ve flavonoid içeren sebze ve meyvelerin de histamin salınımını azaltarak semptomları hafifletebileceği bildirildi.

Mini beslenme rehberi de paylaşıldı

Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, bahar alerjilerine karşı haftada 3-4 kez yağlı balık tüketimi, şekerli ve işlenmiş gıdalardan uzak durulması, probiyotik kaynaklara beslenmede yer verilmesi, renkli sebze-meyve tüketiminin artırılması ve C vitamini ihtiyacının taze sebzelerden karşılanması yönünde tavsiyelerde bulundu.

Açıklamasında, “Doğru yiyecekler, bağışıklık sistemimizin aşırı tepkilerini dengeler ve baharın keyfini doyasıya çıkarmamıza yardımcı olur” ifadelerine yer verildi.