Yaz döneminin gelmesiyle birlikte milyonlarca çalışan yıllık iznini planlamaya başladı. Mevzuata göre, 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) hizmet süresi olanlara en az 14 gün, 5 ila 15 yıl arası çalışanlara en az 20 gün, 15 yıl ve üzeri çalışanlara ise en az 26 gün yıllık izin hakkı tanınıyor. Yıllık izin süresi çalışanın isteğine göre bölünebiliyor.
Ancak çalışanların büyük bölümü tarafından bilinmeyen bir hak daha bulunuyor. Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nin 6’ncı maddesine göre, iznini şehir dışında geçirmek isteyen çalışanlara, talep etmeleri ve bunu belgelemeleri koşuluyla toplamda 4 güne kadar yol izni verilebiliyor. Bu izin süresi ücretsiz olarak sayılıyor.
İstanbul’da çalışan bir kişinin tatilini Marmaris’te otelde veya kiralık konutta geçireceğini belgelemesi hâlinde, otel faturası ya da kira sözleşmesi sunarak işverenden yol izni talep etmesi mümkün oluyor.
Uygulamada ise yol izninden yararlanan çalışan sayısı oldukça düşük. Çoğu kişi iznine Cumartesi günü başlayıp bir sonraki hafta Pazartesi günü işbaşı yapacak şekilde plan yapıyor. Ancak yol izniyle birlikte bu süre 13 güne kadar çıkabiliyor.
Yol izni süresi yasal olarak ücretsiz olsa da, işveren isterse bu süre için de ödeme yapabiliyor. Bu konuda işverenin inisiyatif hakkı bulunuyor.
Yetkililer, çalışanların yıllık izin planlaması yaparken bu hakkı göz önünde bulundurmaları gerektiğini hatırlatıyor.