Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Pastırma, gül yağı, lahmacun… Türkiye’nin 81 ürünü AB tescil sırasına girdi

Türkiye’nin tarımsal, kültürel ve geleneksel zenginliğini yansıtan 81 coğrafi işaretli ürününün Avrupa Birliği (AB) nezdindeki tescil süreci devam ediyor. Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından yapılan başvurular kapsamında 9 ürün, AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak ilan edildi. Üç aylık askı sürecinin tamamlanmasının ardından itiraz gelmemesi halinde bu ürünler AB’den resmen coğrafi işaret tescili alacak.

Türkiye'nin tarımsal, kültürel ve geleneksel zenginliğini yansıtan 81 coğrafi işaretli

İlan sürecinde sona gelinen 9 ürün:
Kayseri pastırması, Erzincan tulum peyniri, Aydın çam fıstığı, Afyon pastırması, Afyon sucuğu, Gaziantep fıstık ezmesi, Isparta gül yağı, Kırkağaç kavunu ve Mut zeytinyağı.

Tescil sırası bekleyen 72 ürün arasında dikkat çekenler:
Türkiye’nin dört bir yanından geleneksel lezzetler ve yerel değerler tescil için sırada bekliyor. Bunlar arasında Antep fıstığı, Bursa kestane şekeri, Hatay kaytaz böreği, Adana şalgamı, Van otlu peyniri, Antep lahmacunu, Urla sakız enginarı, Kayseri mantısı, Muğla çam balı, Delice doğal kaynak tuzu, Afyon kaymağı, rakı, Ayvalık zeytinyağı, Çeşme damla sakızı, Gaziantep şöbiyeti, Beypazarı kurusu ve Sinop kestane balı gibi ürünler yer alıyor.

AB’den tescil alan ürün sayısı 31’e yükseldi
Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Milas zeytinyağı, Malatya kayısısı, Ezine peyniri, Safranbolu safranı, Antakya künefesi, Taşköprü sarımsağı, Suruç narı, Maraş tarhanası, Osmaniye yer fıstığı, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Araban sarımsağı, Bayramiç beyazı, Bursa siyah inciri, Söke pamuğu ve Gaziantep melengiç kahvesi gibi ürünlerle birlikte toplam 31 Türk ürünü AB tarafından tescillenmiş durumda.

Coğrafi işaret tescili kırsal kalkınmaya katkı sağlıyor
TÜRKPATENT tarafından yürütülen çalışmalar, Türkiye’nin yerel değerlerinin korunması ve uluslararası pazarda tanıtılması açısından büyük önem taşıyor. Coğrafi işaret tescilleri, ürünlerin kalitesini garanti altına alırken, üreticilerin pazarda daha güçlü bir konum elde etmelerine ve kırsal kalkınmanın desteklenmesine katkı sağlıyor.

AB tescili, özellikle tarımsal ve gıda ürünlerinde ihracat potansiyelini artırırken, Türkiye’nin bu alandaki vizyonunu daha da güçlendiriyor. Tescil süreci devam eden ürünlerin daimi olarak takip edildiği belirtildi.