Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sanayide Alarm Zilleri: 4 Ayda 8 Bin 187 Şirket Kapandı, 1 Milyona Yakın Kişi İşsiz Kaldı

Türkiye ekonomisinde çarklar durma noktasına geldi. Yüksek faiz – düşük kur politikası nedeniyle finansmana erişim sıkıntısı yaşayan işletmeler birer birer kapılarına kilit vurmaya başladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, 2025 yılının ilk dört ayında 8 bin 187 şirket faaliyetini durdurdu. İşten çıkarılanların sayısı ise 1 milyona dayandı.

Türkiye ekonomisinde çarklar durma noktasına geldi. Yüksek faiz – düşük

Şirket Kapanışlarında Rekor Artış

Faaliyetlerini sürdürmeye çalışan ancak yüksek işçilik ve girdi maliyetleri karşısında dayanacak gücü kalmayan şirketler, ekonomideki dalgalanmanın etkisiyle kapanmaya başladı. TOBB verilerine göre, Nisan ayında kapanan şirket sayısı yüzde 33,5 arttı, kurulan yeni şirket sayısı ise bir önceki aya göre yüzde 9,4 azaldı.

Ocak-Nisan döneminde kapanan şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,4 artarak 8 bin 187’ye ulaştı. Özellikle İstanbul ve Ankara’da kapanan şirket sayısında rekor kırıldı.

Holdinglerde de Kriz Derinleşiyor

Büyük sanayi şirketleri ve holdingler de ekonomik sıkışıklıktan etkileniyor. Vestel, 2 bin kişiyi işten çıkaracağını açıklarken, Beko Eskişehir’de 150 işçinin işine son verdi. Arçelik, zarar ettiğini duyururken işçi çıkarma iddiaları kulislerde dolaşıyor.

Aynı dönemde 782 firma konkordato başvurusu yaparken, 53 şirket iflas etti. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren bin 147 fabrika kapandı, bunlardan biri de 42 yıllık geçmişe sahip Dinçerler Tekstil oldu. Şirketin Silivri’deki fabrikası icradan satışa çıkarıldı.

Satılık Fabrika Sayısı Artıyor

Ekonomideki bozulma, üretim tesislerinin de satışa çıkarılmasına neden oldu. Türkiye genelinde satılık fabrika sayısı 2 bin 800’e ulaştı. Bu fabrikaların 320’si İstanbul, 456’sı Ankara, 204’ü İzmir, 172’si Bursa, 146’sı Gaziantep, 85’i ise Denizli illerinde yer alıyor.

Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Zor Durumda

Tekstil sektörü, kapanan şirketler ve düşen istihdam ile dikkat çekiyor. Sektör temsilcileri, yalnızca İzmir’de 300 tekstil atölyesinin kapandığını belirtiyor. Yünsa Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sürmegöz ile Karsu Tekstil CEO’su Nevzat Seyok, tekstil ve hazır giyim sektörünün tarihinin en zor dönemini yaşadığını ifade etti.

Ulaş Köksal ise işçilik maliyetlerinin son üç yılda yüzde 420 arttığına dikkat çekerek, sektörün rekabet gücünü kaybettiğini vurguladı. Sektördeki istihdam, 1,3 milyondan 900 bine gerilerken, firma sayısı 65 binden 57 bine düştü.

Konkordatoda Rekor Başvuru

İflastan kaçınmak isteyen firmaların başvurduğu konkordato talepleri de rekor seviyelere ulaştı. 2025 yılının ilk 4 ayında 782 firma konkordato başvurusu yaptı. Aynı dönemde 526 dosyada kesin mühlet kararı verilirken, 333 başvuru ise reddedildi. İflas kararı verilen şirket sayısı 53 oldu.

İflas Eden Şirketler Arasında Tanınmış İsimler Var

Son 1,5 yılda iflas eden şirketler arasında Peyman, Fi Triko, Ora AVM, Inova Grup, Akfa Sağlık Ürünleri, Yaya Metal, Emek Global Tekstil, Sabra Tekstil gibi tanınmış firmalar da yer aldı.

Ekonomik Darboğaz Genişliyor

Uzmanlar, hükümetin uyguladığı parasal sıkılaşma ve yüksek faiz politikalarının reel sektörü zora soktuğunu belirtiyor. Yatırım yapamayan, finansmana erişemeyen şirketler rekabette geri kalırken, ekonomide daralma ve işsizlik en çok hissedilen sonuçlar arasında yer aldı.

Gelişmeler, önümüzdeki dönemde daha fazla şirketin kapanma riskiyle karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor.