Eczanelerde hayati öneme sahip ilaçların bulunamama sorunu devam ediyor. Hastalar tedavileri için gerekli olan ilacı bulabilmek için eczane eczane dolaşırken Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, ilaç yokluğunun yüzde 16’lar seviyesinde olduğunu ve birçok ilaç firmasının ecza depolarına ilaç getirmeyeceklerini beyan ettiklerini vurguladı.
Türkiye’de eczanelerde ilaç sorunu gün geçtikte artıyor. İlaç krizinin artarak devam ettiği bugünlerde hastalar tedavileri için gerekli olan ilaçları da eczanelerden temin edemiyor. Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, ilaç yokluğu oranının yüzde 16’lar seviyesinde olduğunun altını çizerek döviz kurunun etkisiyle yabancı firmaların Türkiye’ye ilaç ithal etmediğinden yakınıyor.
“HER 6 İLAÇTAN BİRİ YOK”
Şahin, yüzde 16 seviyesinin yaklaşık 6 ilaçtan bir tanesinin olmadığı anlamına geldiğini vurgulayarak bu ilaçların büyük bir çoğunluğunun ithal yani yurt dışından gelen ilaçlar olduğunu söyledi.
“BİRÇOK İLAÇ FİRMASI BAZI İLAÇLARINI GETİRMEYECEKLERİNİ BEYAN ETMEYE BAŞLADI”
Şahin, “Ürkütücü yanı yavaş yavaş birçok ilaç firması ecza depolarına yazılar yazarak artık bazı ilaçlarını getirmeyeceklerini beyan etmeye başladılar. Bundan önceki dönemlerde en azından Bursa özelinde verirsek Bursa’nın aylık ilaç ihtiyacı 2 bin kutuydu. Bir üründen 200 kutu yolluyordu. Gelen az miktardaki o 200 kutuda önümüzdeki günlerde maalesef gelmeyecek. İlaç firmalarıyla yaptığımız görüşmelerde bunun sebebinin ilaç fiyatlarının ülkemizdeki ucuzluğundan dem vuruyorlar” ifadelerini kullandı.
“ÜRKÜTÜCÜ YANI, ESKİ NESİL İLAÇLARI DAHİ GETİRMEMEYE BAŞLIYORLAR”
Temmuz ayında ilaçtaki Euro kuruna yüzde 30,5 civarında bir zam yapılarak ilaçtaki Euro kuru 14,04 TL’ye çıkarıldığını söyleyen Şahin, “Reel Euro kuruna baktığımız zaman 30 liralar civarında bir Euro kuru var ama ilaçtaki Euro kuru bunun yarısı. Böyle olunca da maalesef yabancı ilaç firmaları birçok ilacını getirmekten itina etmeye başlıyor. Bu firmaların şöyle de bir durumu var. Yurt dışında mesela bu ilaç firmalarının yeni nesil daha farklı ilaçları da var. Ama bu yeni nesil ilaçlarına ülkemizden ruhsat dahi almıyorlar. Ülkemize zaten getirmiyorlardı. İşin ürkütücü yanı şu anda gelen eski nesil ilaçları dahi getirmemeye başlıyorlar” dedi.
O İLAÇ 31 AĞUSTOS’TAN SONRA TÜRKİYE’YE GELMEYECEK
Yabancı bir ilaç firmasının organ naklinde kullanılan bir ilacı 31 Ağustos’tan sonra Türkiye’ye göndermeyeceğini belirten Şahin, “Bu konu geçtiğimiz günlerde de gündeme gelmişti. Firma ecza depolarına yolladığı yazıyla ilacın ülkemize gelmeyeceğini bildirdi. Biz bu sayının giderek artma ihtimalinden korkuyoruz. Gerçekten burada çok ciddi hayati öneme sahip ilaçlarda var ve bu ilaçların ülkemize gelmediği zaman maalesef hastaların yaşayacağı bu yokluk sebebiyle yaşanacak sıkıntılar bizi endişelendiriyor” dedi.
“ÇÖZÜLMESİ GEREKEN BİR PROBLEM”
İlaç krizi ile ilgili bir önce gerekli önlemlerinin alınmasını beklediklerinin altını çizen Şahin, “Devlet ile ilaç firmalarının yapacağı görüşmeler sonucunda neticelendirilecektir. Halk sağlığı ve hasta mağduriyetlerinin önlenmesi için ne yapılması gerekiyorsa ilaç firmalarıyla devletin arasında çözülmesi gereken bir problem. Genel anlamda herkesin kafasında ‘İlaç fiyatlarına zam mı istiyorsunuz?’ gibi bir soru var. Biz ilaç fiyatlarına zammın bir çözüm olmadığını söyleyerek ilaç firmalarıyla daha farklı alternatiflerin de konuşulabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
KRONONİK HASTALIKLARIN TEDAVİLERİNDE KULLANILAN BİRÇOK ÖNEMLİ İLAÇ BULUNAMIYOR
İlerleyen günlerde ilaç krizinin daha da artacağına dair bir risk olduğunu açıklayan Şahin, bu ilaçların büyük bir miktarının kronik hastalıklarda kullanılan ilaçlar olduğunu vurguladı. Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, bulunmayan ilaçların, kanser ilaçları, organ nakli sonrası kullanılan ilaçlar, MS hastalığı hastalarının kullandığı ilaçlar, şeker ve tansiyon hastalarının kullandığı ilaçlar ve tüp bebek hastalarının kullandığı ilaçlar olarak sıraladı.