Yaz aylarında serinlemek amacıyla sıklıkla kullanılan klimalar, hijyenik şartlarda temizlenmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Samsun Dahiliye Kliniği’nden Uzm. Dr. Özkan Akyol, klima yoluyla bulaşan ve “lejyoner hastalığı” olarak bilinen enfeksiyonun, zatürreye ve bazı durumlarda komaya kadar gidebilen ciddi sağlık problemleri oluşturabileceğini belirtti.
Lejyoner hastalığına, Legionella pneumophila adlı bakterinin neden olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Akyol, bu bakterinin klimaların filtre sistemlerinde uygun nem ve ısı koşullarında kolayca çoğalabildiğini ifade etti. 1976 yılında ABD’de yapılan bir toplantı sonrası ortaya çıkan salgında bu bakterinin ilk kez tanımlandığını aktaran Akyol, otel, hastane gibi toplu alanlarda riskin daha yüksek olduğunu söyledi.
Klima hastalığının insandan insana bulaşmadığını belirten Uzm. Dr. Akyol, “Bakteri, akciğerlere havalandırma sistemleri ve solunum cihazları aracılığıyla ulaşır. Sağlık çalışanları ve büyük işletmelerde çalışanlar riskli gruplar arasında yer alıyor” dedi.
Sigara içenler risk altında
Lejyoner hastalığına yakalanmada bireyin bağışıklık sisteminin de önemli rol oynadığını vurgulayan Uzm. Dr. Akyol, “Sigara içenler, şeker hastaları, alkol bağımlıları, kemoterapi görenler ve kronik hastalıkları bulunanlar daha kolay etkilenmektedir. Hastalık; yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk ve ateş ile kendini gösterir. Kuru öksürük, bulantı, ishal ve hatta bilinç bulanıklığı da sıkça görülür. Bazı vakalarda koma dahi gelişebilir” diye konuştu.
Griple karıştırılabilir
Hastalığın grip belirtilerine benzediğini ancak zatürreye evrilebildiğini söyleyen Akyol, erken tanı ve uygun antibiyotik tedavisiyle hastalığın kontrol altına alınabildiğini belirtti. Bu nedenle klimanın yoğun kullanıldığı yaz aylarında grip benzeri semptomlarda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.
Ayrıca iyi temizlenmeyen klimaların küf mantarlarına yol açabileceğini ve bunun alerjik rinit ya da astım gibi rahatsızlıkları tetikleyebileceğini dile getiren Akyol, “Araçlardaki klimaların da yanlış kullanımı sinüzit, kulak iltihabı ve yüz felci gibi sorunlara neden olabilir. Klima havası doğrudan yüze ve göğse değil, ön cama doğru yönlendirilmelidir” uyarısında bulundu.