Yeni düzenlemeler kapsamında, döviz mevduatlarının tüm vadelerinde zorunlu karşılık oranı 200 baz puan artırıldı. Ayrıca yurt içi yerleşiklerle yapılan, vadesi 1 yıla kadar olan yabancı para cinsinden repo işlemlerinde zorunlu karşılık oranı 400 baz puan yükseltildi. Bu işlemlere ilişkin hesaplama yöntemlerinde de değişikliğe gidildi.
TL mevduatın sistemdeki payının artırılması amacıyla bankalara yönelik ek bir yükümlülük de getirildi. Buna göre, tüzel kişilere ait TL mevduat oranı yüzde 60’ın altında kalan bankaların bu oranı her ay 0,3 puan artırmaları gerekecek.
Merkez Bankası, TL zorunlu karşılıklara uygulanan faiz ve telafi ödemelerinde de güncellemeye gitti. Buna göre, yapılacak ödemelerde esas alınan oran, TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ünden yüzde 86’sına çıkarıldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kararı doğrultusunda, İhracat Genelgesi’nde yapılan düzenlemeyle birlikte ihracat gelirlerinin Merkez Bankası’na satış zorunluluğu yüzde 35’e yükseltildi. Uygulama 31 Temmuz 2025 tarihine kadar geçerli olacak.
Aynı tarihe kadar geçerli olmak üzere, ihracat döviz gelirlerini Türk lirasına çeviren ihracatçılara sağlanan dönüşüm desteği oranı da yüzde 2’den yüzde 3’e çıkarıldı.
TCMB, söz konusu adımların liralaşma stratejisini destekleyici nitelikte olduğunu belirterek, uygulamaların Türk lirasının finansal sistemdeki ağırlığını artırmaya katkı sağlayacağını bildirdi.