Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’de Alerji Alarmı : Her 5 Kişiden Biri Alerjik Belirti Gösteriyor

Türkiye genelinde alerjik hastalıkların yaygınlığı alarm verici boyutlara ulaştı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları, Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Şener, toplumun yüzde 20’sinde alerjik belirtilerin görüldüğünü ve bu durumun ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Türkiye genelinde alerjik hastalıkların yaygınlığı alarm verici boyutlara ulaştı. Sağlık

Alerji mevsiminin başlamasıyla birlikte polikliniklere başvuran hasta sayısında ciddi artış yaşandığını belirten Prof. Dr. Şener, özellikle bahar aylarında havada yoğun olarak bulunan polenlerin, alerjik nezle ve astım gibi solunum yolu hastalıklarını tetiklediğine dikkat çekti.

ÇİMEN VE TAHIL POLENLERİ ETKİLİ

İç Anadolu Bölgesi’nde yaygın olan tahıl tarımı nedeniyle çimen ve tahıl polenlerinin daha fazla alerjik reaksiyona neden olduğunu belirten Prof. Dr. Şener, “Bu polenler, alerjik nezle ve astım semptomlarını tetikleyen en önemli dış etkenler arasında yer alıyor” dedi.

Alerjik rinitin başlıca belirtilerinin su gibi burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı ve kaşıntı olduğunu aktaran Şener, bazı hastalarda göz nezlesi ile birlikte gözlerde kaşınma, kızarıklık ve sulanma da görülebileceğini kaydetti. Şener, öksürük, nefes darlığı ve hırıltı gibi semptomların ise astımı düşündürebileceğini ifade etti.

GRİP VE ALERJİ AYRIMINA DİKKAT

Alerji ile gribin sıkça karıştırıldığını belirten Prof. Dr. Şener, “Gripte daha ağır bir tablo söz konusudur. Yüksek ateş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtiler gripte daha belirgindir. Ayrıca viral ve bakteriyel enfeksiyonlarda burun akıntısının rengi ve yapısı da farklılık gösterir” dedi.

ALERJİ HER YERDE OLABİLİR

Prof. Dr. Şener, alerjinin sadece solunum yoluyla değil, gıdalar ve ilaçlar yoluyla da ortaya çıkabileceğini belirterek, “Alerjik bünyeye sahip kişilerde bağışıklık sistemi bu maddeleri tehdit olarak algılıyor ve tepki veriyor. Bu da semptomların ortaya çıkmasına neden oluyor” diye konuştu.

POLENLERDEN KORUNMAK ZOR AMA ÖNLEM MÜMKÜN

Polenlerin özellikle sabah saatlerinde havada daha yoğun bulunduğunu vurgulayan Şener, alerjisi olan bireylerin açık hava etkinliklerini öğleden sonraya ertelemelerini önerdi. Bağ, bahçe ve tarla gibi polen yoğunluğu yüksek alanlardan uzak durulması gerektiğini belirten Şener, “Pencereleri açtığınızda veya dışarıya çıktığınızda polenle temas kaçınılmaz. Bu nedenle karşılaşma miktarını azaltmak, semptomların da azalmasını sağlar” ifadelerini kullandı.

Evcil hayvan ve ev tozu alerjilerinde korunmanın daha mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Şener, polen alerjisinde korunmanın daha zor olduğunu, bu nedenle bazı durumlarda ilaç tedavisine başvurulabildiğini söyledi.

Bu konuda toplumsal farkındalığın artırılması ve alerjik hastalıkların erken tanı ve tedavisinin yaygınlaştırılması gerektiği vurgulandı.