Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bandirmacom İnstagram

Zirai Don Kirazı Vurdu: İhracatta Tarihi Düşüş

Mart ve nisan aylarında yaşanan zirai don nedeniyle Türkiye’nin kiraz ihracatı 67 bin tondan 6 bin tona düştü. İhracat değeri ise yüzde 57 azalarak 16 milyon dolarda kaldı.

Mart ve nisan aylarında yaşanan zirai don nedeniyle Türkiye’nin kiraz

Türkiye’nin dünya lideri olduğu kiraz üretimi, 2025 sezonunda zirai don nedeniyle ağır darbe aldı. Mart ve nisan aylarında etkili olan soğuk hava ve don olayları, kiraz bahçelerinde ciddi hasara yol açtı. Bu durum ihracat rakamlarına da doğrudan yansıdı. 2024 sezonunda 67 bin ton olan kiraz ihracatı, bu yıl yalnızca 6 bin tona kadar geriledi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, yaş meyve ve sebze ihracatında genel bir düşüş yaşandığını ifade ederek, “Kirazda ihracat neredeyse yüzde 90 oranında azaldı. Bu sezon sektör için oldukça zorluydu,” dedi.

İhracatçılar zor durumda
Uçak, firmaların düşük kapasiteyle çalıştığını ve üretici-ihracatçı dengesinin bozulduğunu vurgularken, Eximbank borçlarının ertelenmesi yönünde resmi başvurularda bulunduklarını da açıkladı.

Kiraz düştü, domates yükseldi
Yaş meyve sebze ihracatında dikkat çeken bir diğer gelişme ise domatesin yüzde 19’luk artışla 39 milyon dolara ulaşması oldu. Kiraz ihracat değeri ise geçen yıla göre yüzde 57 düşerek 16 milyon dolara geriledi.

ABD ve Rusya pazar liderliğini sürdürüyor
Mamul ürünlerde biber turşuları, 69 milyon dolarlık ihracatla öne çıkarken; taze ürünlerde en büyük pazar Rusya, işlenmiş ürünlerde ise ABD oldu. Türkiye, Rusya’ya 32 milyon dolarlık taze meyve-sebze, ABD’ye ise 81 milyon dolarlık mamul ürün ihracatı gerçekleştirdi.

Reklamı Geç

Bandirmacom İnstagram